Nicolae Popa va fi extrădat


Preşedintele Indoneziei a semnat decretul de extrădare a lui Nicolae Popa, acesta urmând să fie predat autorităţilor române în termen de 30 de zile, au declarat, miercuri, pentru Mediafax, surse oficiale.

Sorin Ovidiu Vîntu s-a declarat mâhnit că Nicolae Popa trebuie să ispăşească o pedeapsă pentru care "nu este vinovat". El consideră că cel care i-a condus afacerile o bună perioadă, "plăteşte aiurea nişte oale sparte de alţii".

Popa nu a fost audiat niciodată.

Considerat personaj-cheie în mai multe dosare cu fraude uriaşe, Nicolae Popa nu a fost audiat niciodată. Declaraţiile sale ar putea aduce lumină în mai multe escrocherii postdecembriste. Director general al Societăţii de Valori Mobiliare Gelsor, patronată de Sorin Ovidiu Vântu - firmă care a administrat acţiunile SOV Invest, societate care, la rândul ei, a administrat Fondul Naţional de Investiţii (FNI) şi Fondul Naţional de Acumulare (FNA) -, Nicolae Popa a fost considerat, oficial, principalul vinovat de "megaescrocheria" FNI.

Popa a fost reţinut la Jakarta în 2 decembrie 2009 şi omul de afaceriSorin Ovidiu Vântu i-a trimis acestuia suma de 44.500 de euro, în noiembrie 2009, cu doar câteva zile înainte ca acesta să fie arestat.Fost director Gelsor, Nicolae Popa a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009. Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI.

Vântu despre arestarea lui Popa: "E victima manipulării"


Omul de afaceri a spus că îi pare rău de arestarea lui Popa, pentru că era prietenul său şi îl consideră nevinovat, victima "manipulării uriaşe" în cazul FNI. Vântu a calificat drept "o porcărie" contextul în care Popa a fost pus sub învinuire. "Ferească Dumnezeu! A fost o porcărie la vremea aceea. Din nefericire, a căzut victima acestei manipulări uriaşe", a fost replica omului de afaceri la întrebarea referitoare la vinovăţia lui Nicolae Popa.

Vântu a fost reţinut pentru 24 de ore, în septembrie 2010, pentru favorizarea fugii din ţară a lui Nicolae Popa.

Numele lui Nicolae Popa a fost vehiculat şi în legătură cu dosarul în care Sorin Ovidiu Vântu este acuzat în legătură cu înfiinţarea Băncii Internaţionale de Dezvoltare (BID). Tribunalul Bucureşti (TB) a apreciat în motivarea sentinţei de achitare a lui Sorin Ovidu Vântu că Nicolae Popa a fost un "mandatar ocult" al omului de afaceri.

Condamnat şi pentru FNA

Nicolae Popa este condamnat la 12 ani de închisoare şi în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA). Măsura nu este însă definitivă, iar procesul este îngreunat, întrucât mulţi investitori - care aveau calitatea de martori - au decedat. Audiată în acest dosar, Ioana Maria Vlas a declarat că omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu ar fi scos bani "cu sacoşa" din fondul FNA.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Collaboration request